Børsuro til tross: Stadig flere sparer i aksjefond

Hver tredje nordmann over 15 år har nå penger plassert i aksjefond. Dette viser en undersøkelse gjennomført av Synovate MMI for Verdipapirfondenes forening i mai. Det tilsvarer drøyt 1,1 millioner norske aksjefondssparere, og er en økning på nesten 11 prosent siden forrige tilsvarende undersøkelse i 2004.

Selv ikke etter det kraftige børsfallet i mai har antall fondskunder sunket. Til tross for høy innløsing målt i kroner viser den siste månedsstatistikken fra Verdipapirfondenes forening at norske personkunder faktisk etablerte 1.124 flere kundeforhold i aksjefond i løpet av mai måned.

De smarte sparer jevnt
Fire av ti aksjefondssparere sparer jevnlig. Et klart flertall av disse har spart jevnlig i mer enn fire år. I tillegg inngås det stadig nye spareavtaler. Undersøkelsen viser at det er tegnet over 50.000 nye spareavtaler i aksjefond i løpet av det siste året.

- Det er positivt at stadig flere velger å plassere penger i aksjefond, og at nær halvparten også har spareavtaler. Spareavtaler er en profesjonell måte å spare i aksjefond på, sier administrerende direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening.

De siste ukene har med all mulig tydelighet vist at aksjemarkedet svinger. Selv for proffe forvaltere er det vanskelig å treffe riktig tidspunkt for kortsiktige kjøp og salg av aksjer. Men ifølge Ruud er det en misforståelse å tro at du må være lommekjent i aksjemarkedet og kunne identifisere topper og bunner i kortsiktige kurssvingninger for å tjene godt på aksjesparing.

- Det er ikke innsikt i aksjemarkedet eller timing av investeringstidspunktet som er den beste inngangsporten til aksjemarkedet for folk flest, men langsiktighet og jevn sparing, sier Ruud.

En undervurdert fordel ved månedlig spareavtale er at du klarer å imøtegå aksjemarkedets psykologi. Spareavtalen sørger automatisk for investeringer også i perioder der aksjemarkedene er preget av pessimisme og der kjøp av andeler i aksjefond gjerne i ettertid framstår som billige.

- Vi mennesker er skrudd sammen slik at vi har tungt for å kjøpe høns i regnvær, selv om det er lønnsomt på lang sikt. Ved å inngå en fast spareavtale sikrer du at du investerer på en stødig og profesjonell måte, uten å bli fullstendig psyket ut av midlertidige kursfall. Over tid stiger aksjemarkedene mer enn de faller. Om du sitter rolig og fortsetter sparingen som normalt når markedene faller får du som oftest den beste avkastningen på sparepengene dine, forklarer Ruud.

Smarte kvinner
Mens andelen fondssparere blant norske menn er 34 prosent, er andelen blant kvinner noe lavere på 29 prosent. Men kvinnene ser ut til å være mer langsiktige. Kvinnene som sparer jevnlig har holdt på lengre enn mennene. Omkring halvparten av kvinnene har spart jevnlig i 6 år eller mer. Kun 1 av 3 menn har spart jevnlig like lenge.