Kloke råd fra Hegnar?

Finansavisens redaktør Trygve Hegnar går i dagens lederartikkel (fredag 5. august 2011) i strupen på Lasse Ruud og Verdipapirfondenes forening. Hegnar mener at aksjefondssparere bør time markedet i stedet for å sitte på aksjefondene sine gjennom markedsuro slik som nå. På papiret er oppskriften fristende.

Hegnar skriver at Verdipapirfondenes forening «må slutte med å si kjøp hele tiden» og at «det må bli slutt på at man alltid skal være i markedet». Hans budskap er at aksjefondssparere heller bør time markedet, dvs. selge på topp og kjøpe på bunn. Hegnar medgir at det knapt er noen som klarer å treffe akkurat bunn eller topp, men hevder at «av og til er trend og retning klar».

Den som over tid systematisk lykkes med å time markedet, vil kunne bli veldig rik. Problemet er bare at dette er lettere sagt enn gjort. En rekke studier viser nemlig at timing er svært krevende. De som prøver, enten de er aksjefondssparere eller investerer direkte i aksjer, ender som regel opp med en lavere avkastning enn hva de ellers ville hatt (se f.eks. studie fra Morningstar og Andreas Anderson i Swedish Institute for Financial Research).

Når Verdipapirfondenes forening, sammen med de fleste andre enn Hegnar (se f.eks. kommentar fra Dine Penger), i alle år har gitt det generelle råd om ikke å drive timing, er dette basert på den kunnskap og faglige dokumentasjon som finnes om hva som vil bli det sannsynlige utfallet av å prøve å time markedet. Hvilket faglig grunnlag Hegnar har for sitt råd, vites ikke.

Verdipapirfondenes forening holder derfor fast på at den mest fornuftige tilnærmingen for de 1,4 millioner nordmenn som sparer langsiktig i aksjefond, er å legge til grunn at markedet er uforutsigbart på kort sikt, og at det er like vanskelig å spå utviklingen i aksjemarkedet de nærmeste ukene som det er å spå været. Foreningens råd fra tidligere i sommer om hvordan man bør opptre under nervøse aksjemarkedet, er dessuten vesentlig mer nyansert enn det Hegnar ynder å framstille det som.