Børsen svinger – hold deg i ro

Siden midten av mai har Oslo Børs falt kraftig, i likhet med andre aksjemarkeder over hele verden. Dette har skjedd før og det vil garantert skje igjen. Men vi kan lære av historien: Over tid stiger børsene mer enn de faller, slik at langsiktig avkastning blir bedre i aksjefond enn ved banksparing.

Ser man kursutviklingen i et litt lengre perspektiv enn de siste ukene blir dette tydelig.

Aksjemarkedets natur er en endeløs rekke med kursrekorder. Ethvert kursfall er midlertidig, så lenge vi har økonomisk vekst i samfunnet. Forrige gang Oslo Børs korrigerte ned var i oktober 2005. Da falt hovedindeksen på Oslo Børs med 15,5 prosent fra 3. oktober til 19. oktober. Men allerede 7. desember 2005 var hovedindeksen tilbake til nivået fra 3. oktober.

Selv etter de siste dagenes fall ligger Oslo Børs 6 prosent over nivået ved nyttår, og 7 prosent over nivået før børsfallet i oktober 2005. Siden bunnoteringen i februar 2003 har børsen steget med 258 prosent, mens det underveis har vært flere midlertidige kursfall. (Se figur under.)


Hold deg i ro til du trenger pengene
Sparer du i aksjefond, må du løfte blikket. Ved å spare langsiktig slipper du å bekymre deg for midlertidige kursfall i aksjemarkedet. Det er nettopp ved å ha is i magen og kunne sitte rolig gjennom slike kurssvingninger at du får betalt i form av høyere avkastning på sparepengene dine over tid.

Men når bør du egentlig selge? Pannikksalg under et børsfall er alltid uklokt for langsiktige sparere. Den amerikanske børsguruen Warren Buffet har sagt at du bør kjøpe deg inn i aksjemarkedet når du har penger til overs for en stund og selge deg ut etter hvert som du trenger pengene til noe annet. Blant flere mulige kriterier for å innløse aksjefondsandeler er ikke dette noen dårlig tommelfingerregel.

Å spare proft er å spare jevnt
Du trenger ikke følge med hele tiden og lete etter topper og bunner i aksjemarkedet for å lykkes med aksjesparing. Den beste løsningen er faktisk å kutte ut letingen etter topper og bunner i aksjemarkedet, og i stedet inngå en månedlig spareavtale i aksjefond.

Månedlig sparing medfører mange investeringer på ulike kursnivåer. På den måten reduseres risikoen for å være spesielt uheldig med kjøpstidspunktene. Dermed kan du rolig lene deg tilbake i forvissning om at du opptrer som en profesjonell sparer.