Taper på uvitenhet
Mange kjenner ikke skattefordelene i aksjefond som gir redusert skatt og høyere avkastning på sparepengene. Effektene av skatt er ofte undervurderte ved langsiktig sparing.
En landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Opinion for Verdipapirfondenes forening i slutten av november måned slår fast at bare et mindretall av befolkningen kjenner skattefordelene i aksjefond.
- Resultatene viser at bransjen ikke har lykkes godt nok med å formidle kunnskap om skattereglene til folk flest, sier administrerende direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening.
Tre skattefordeler
Aksje- og kombinasjonsfond har tre skattefordeler som i sum kan gi merkbart redusert skatt på sparepengene:
1. Skattefri avkastning: En del av avkastningen i aksjefond er helt skattefri. Du betaler kun skatt på den delen av aksjeavkastningen som overstiger den såkalte skjermingsrenten. Skjermingsrenten vil i praksis ligge på nivå med de beste bankrentene, noe som litt forenklet gir deg ”skattefri bankavkastning” i aksjefond.
2. Langsiktig skattekreditt: Avkastning utover skjermingsrenten er skattepliktig, men du må ikke betale skatten før du selger andelene dine. Så lenge du holder pengene i ro blir altså skattebeløpet stående i aksjefondet og gir deg enda mer avkastning på lang sikt.
3. Redusert formuesskatt: Andeler i aksjefond og de fleste kombinasjonsfond får 20 prosent rabatt i formuesskatten i 2006. Denne rabatten reduseres til 15 prosent fra og med ligningsåret 2007.
Aksjer er for langsiktig sparing
Ifølge Ruud bør ikke skattefordelene være utløsende for tegning av andeler i et aksjefond. For å spare i aksjer bør du ha en sparehorisont på minst fem år og være forberedt på at verdien av sparepengene vil svinge underveis.
- Du har ingen glede av å kjøpe klatreutstyr på salg dersom du har høydeskrekk. Den viktigste fordelen med sparing i aksjefond er høyere forventet avkastning enn andre spareformer på lang sikt. Skattefordelene bør bare betraktes som en gunstig bieffekt ved aksjesparing og ikke være utløsende for tegning, sier Ruud.