Rekordmange sparer i fond i 2020

Aldri før har like mange nordmenn spart penger i verdipapirfond som i år. Andelen har økt med 4 prosentpoeng fra i fjor og det er kvinnene som står for den største økningen.

Bernt S. Zakariassen, adm. dir. i Verdipapirfondenes forening.

40 prosent av alle nordmenn har penger plassert i verdipapirfond, viser en fersk undersøkelse gjennomført av Opinion for Verdipapirfondenes forening (VFF). Det tilsvarer ca. 1,7 millioner nordmenn over 18 år og er den høyeste andelen siden den årlige målingen startet i 2001.

– Det er gledelig å se at så mange ser fordelene ved å spare i verdipapirfond. Skal du få langsiktig meravkastning på sparepengene dine er verdipapirfond det tryggeste og enkleste valget, sier Bernt S. Zakariassen, administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening.

Lot seg ikke skremme av korona

Undersøkelsen viser at de fleste fortsatte sparingen som før under vårens koronakrise og ikke lot seg skremme av midlertidige fall i aksjemarkedene. 3 av 4 svarer at de fortsatte sparingen sin som vanlig under koronapandemien. 12 prosent svarte at de har økt sparingen i fond i perioden, mens bare 7 prosent har redusert sparingen.

– Det tyder på at de aller fleste har forstått bruksanvisningen ved fondssparing og evner å holde markedsstøyen ute. Jevn sparing hver måned er den smarte måten å spare langsiktig i aksjefond på, sier Bernt S. Zakariassen.

De fleste er heller ikke bekymret for sin langsiktige fondssparing som følge av koronaviruset. Halvparten svarer at de i liten grad er bekymret, 28 prosent svarer verken eller, mens nær én av fem i «ganske stor» eller «i stor grad» er bekymret.

Spm.: Har du gjort endringer i din fondsparing som følge av koronapandemien og tilhørende uro i finansmarkedene?

Kvinner øker mest

Det er fortsatt flest menn som sparer i fond med en andel på 45 prosent mot kvinners 34 prosent, men forskjellen har blitt mindre. Mens menn har økt fondssparingen med 2 prosentpoeng har kvinnene økt med 5 det siste året.

Halvparten av 40-åringene sparer i fond

Det er i aldersgruppen 40-49 år at det har vært størst økning. I denne aldersgruppen svarer nå halvparten at de har penger plassert i aksjefond. Det er en økning på 12 prosent fra året før.

Flere sparer over 5000 kroner per måned

De fleste som har spareavtaler i aksjefond setter inn mellom 2000-5000 kroner per måned (27 prosent). 22 prosent sparer mellom 1000-2000 kroner mens 20 prosent sparer mellom 500-1000 kroner.

14 prosent svarer at de sparer over 5000 kroner i måneden, og det er denne andelen som har økt mest det siste året.

Last ned hele undersøkelsen her

Om undersøkelsen: Landsrepresentativ webundersøkelse gjennomført av Opinion for VFF i mai 2020.

Kontaktpersoner:

Portrett av Bernt S. Zakariassen

Bernt S. Zakariassen

Administrerende direktør

bernt.zakariassen@vff.no

Mobil: 934 19 265

Pressefoto til nedlasting

Portrett av Ida Aamodt-Hansen

Ida Aamodt-Hansen

Kommunikasjonsrådgiver

ida.aamodt-hansen@vff.no

Mobil: 97185388