Rogalendinger er norgesmestere i fondssparing

Rogalendingene kommer på en soleklar førsteplass når det gjelder antall kroner spart i aksjefond per innbygger. Oslofolk kommer på 2. plass, mens Nordland innehar jumboplassen. Se hele listen over «NM i fondssparing».

Illustrasjonsfoto fra Preikestolen i Rogaland. Foto: Arne Aamodt-Hansen

Rogalendingene hadde i snitt plassert 65 809 kroner i aksjefond per person i fjor. Det er nesten dobbelt så mye som gjennomsnittet på landsbasis på 37 867 kroner. Det viser den nye geografiske fondsstatistikken fra Verdipapirfondenes forening (VFF).

– Undersøkelsen viser at det er store regionale forskjeller i hvor mye penger nordmenn har plassert i aksjefond, sier administrerende direktør i VFF, Bernt S. Zakariassen.

– Rogalendinger har alltid vært gode på fondssparing og har kommet på topplisten hver gang vi har gjennomført denne og lignende statistikker, sier Zakariassen.

Han tror årsaken til det er sammensatt:

– Mange i oljefylket Rogaland har tjent gode penger gjennom petroleumsvirksomhet og innbyggerne har derfor lenge hatt en tradisjon for å sette sparepengene i aksjer og fond. Skagenfondene og deres suksesshistorie kan nok også ha bidratt til å øke interessen for fondsparing lokalt, samtidig som enkeltpersoner med stor formue bidrar til å dra opp snittet for fylket, sier Zakariassen.

Tallene er levert av Statistisk sentralbyrå for VFF og tar utgangspunkt i ligningstallene fra 2018. Statistikken viser derfor oversikt over «gamle» kommuner og fylkesnavn, før fylkes- og kommunesammenslåingene i 2020.

Oslo og Akershus på 2. og 3. plass

På fylkesoversikten, følger Oslo og Akershus etter Rogaland med henholdsvis 56 227 kroner og 46 064 kroner plassert i aksjefond i snitt. I Akershus er det særlig Bærum kommune som trekker opp snittet med 88 471 kroner spart per innbygger.

I motsatt ende av fylkesoversikten finner vi Finnmark, Hedmark og Nordland fylke med henholdsvis 22 457 kroner, 21 837 kroner og 20 578 kroner i snitt.

Om tallene: Oversikten viser plasseringer på aksjesparekonto (aksjefond og enkeltaksjer) og aksjedel av fondsplasseringer utenfor ASK-ordningen (aksjefond og aksjedel av kombinasjonsfond). Gjennomsnitt per innbygger per 31.12.2018 – før fylkes- og kommunesammenslåinger.

Rogalandskommuner på topp

Ser man på sparingen fordelt på kommuner er det Suldal, Stavanger og Rennesøy (sistnevnte er nå en del av Stavanger kommune) som ligger øverst på listen. I Suldal har hver innbygger i snitt plassert 100 211 kroner i aksjefond. Hele åtte av de ti topp-kommunene i landet er Rogalands-kommuner.

Bunnen av kommuneoversikten domineres av nordnorske kommuner, med Nordlandskommunene Gildeskål, Rødøy og Tysfjord blant de fem nederste. Kommunen med aller minst plassert i aksjefond per innbygger er Gamvik kommune i Finnmark. Her sparer innbyggerne kun 4 619 kroner i snitt.

Menn sparer mest

Det er menn som sparer mest i aksjefond, faktisk sparer menn i snitt over dobbelt så mye som kvinner på landsbasis. Menn har i snitt plassert 51 399 kroner i aksjefond, mot kvinners 24 120 kroner.

Menn i Rogaland hadde plassert 87 599 kroner i snitt, mens kvinnene hadde 43 362 kroner i snitt.

Se hele oversikten over aksjefondssparingen i norske fylker og kommuner her.

Kontaktpersoner:

Portrett av Bernt S. Zakariassen

Bernt S. Zakariassen

Administrerende direktør

bernt.zakariassen@vff.no

Mobil: 934 19 265

Pressefoto til nedlasting

Portrett av Ida Aamodt-Hansen

Ida Aamodt-Hansen

Kommunikasjonsrådgiver

ida.aamodt-hansen@vff.no

Mobil: 971 85 388