Bærum er norgesmester i aksjefondssparing

For første gang troner Bærum øverst på listen over kommuner som sparer mest i aksjefond. Men fortsatt er det Rogalands-kommuner som dominerer topplisten.

Innbyggerne i Bærum kommune sparer i snitt mest i aksjefond. Her fra Bærum rådhus i Sandvika.

I Bærum har hver fondssparer i snitt plassert 134.339 kroner i aksjefond. Dermed har de gått forbi fjorårets vinnerkommune, Stavanger. Det viser den nye geografiske fondsstatistikken fra Verdipapirfondenes forening (VFF).

– Undersøkelsen viser at det er store regionale forskjeller i hvor mye penger nordmenn har plassert i aksjefond, sier Bernt S. Zakariassen, administrerende direktør i VFF.
Om tallene: Oversikten viser plasseringer på aksjesparekonto (aksjefond og enkeltaksjer), aksjedel av fondsplasseringer utenfor ASK-ordningen (aksjefond og aksjedel av kombinasjonsfond) og fondskonto (50% av formue). Gjennomsnitt per innbygger i kroner per 31.12.2019 – før kommunesammenslåinger.

Flest rogalandskommuner i toppen

Dette er første gang siden VFF startet med undersøkelsen at det ikke er en rogalandskommune som ligger på topp i rangeringen. Det er likevel Rogaland som dominerer på de neste plassene på listen, med Stavanger, Suldal, Rennesøy og Sola. Først på 8. plass finner vi en kommune utenfor Rogaland, nemlig Bærums nabokommune Asker. Dermed ligger Rogaland på topp på fylkesoversikten med et snitt på 87.949 kroner, etterfulgt av Oslo, Viken og Vestland.

Nederst på fylkeslisten finner vi Nordland der innbyggerne i snitt har plassert 30.124 kroner i aksjefond. På kommuneoversikten finner vi Hasvik, Tysfjord, Gamvik og Gratangen kommune på jumboplass.

Tallene er levert av Statistisk sentralbyrå for VFF og tar utgangspunkt i skattemeldingen fra 2019. Statistikken viser derfor oversikt over «gamle» kommuner, før kommunesammenslåingene i 2020.

Menn sparer dobbelt så mye som kvinner

Det er menn som sparer mest i aksjefond. Ifølge undersøkelsen sparer menn i snitt over dobbelt så mye i aksjefond som kvinner på landsbasis. Menn har i snitt plassert 74.592 kroner mot kvinners 35.703 kroner.

Kun én kommune på «topp 100-listen» har høyere gjennomsnittlig sparebeløp blant kvinner enn menn. Det er Sykkylven kommune i Møre og Romsdal der kvinner i snitt har plassert 102.556 kroner i aksjefond mot menns 89.759 kroner. Totalt sparer Sykkylvens innbyggere 96.102 kroner i snitt i aksjefond, noe som plasserer kommunen på 9. plass på kommuneoversikten.

I Bærum sparer menn i snitt 181.900 kroner mot kvinners 87.431 kroner.

Smart sparing i fond

– De siste par årene har vi sett en kraftig økning i nordmenns sparing. For den langsiktige sparingen er det viktig at pengene plasseres et sted hvor det kan forventes realavkastning over tid. Ved å spare langsiktig i aksje- og kombinasjonsfond kan du forvente å få en høyere avkastning enn i andre tradisjonelle spareformer, som for eksempel banksparing, sier Bernt S. Zakariassen.

Se hele oversikten over aksjefondsplasseringen i norske fylker og kommuner her.

Om undersøkelsen: Tallene tar utgangspunkt i ligningstallene fra 31.12.2019. Enkelte kommuner har blitt slått samme og endret navn etter den tid. Undersøkelsen viser plasseringer på aksjesparekonto (aksjefond og enkeltaksjer), aksjedel av fondsplasseringer utenfor ASK-ordningen (aksjefond og aksjedel av kombinasjonsfond) og fondskonto (50% av formue). Gjennomsnitt per innbygger i kroner.

Kontaktpersoner:

Portrett av Bernt S. Zakariassen

Bernt S. Zakariassen

Administrerende direktør

bernt.zakariassen@vff.no

Mobil: 934 19 265

Pressefoto til nedlasting

Portrett av Ida Aamodt-Hansen

Ida Aamodt-Hansen

Kommunikasjonsrådgiver

ida.aamodt-hansen@vff.no

Mobil: 971 85 388